24 октобар 2011

Moje dojke su OK akcija

Drage moje dame, koristim svoj blog kao priliku da vas upoznam sa jednom divno humanom akcijom, #mojedojkesuOK. Ne bih mnogo pametovala, već ću vam preneti iskustvo jedne od pokretača čitave priče, Ivane iz ženskog OrganVlasti.com portala.


"Podstaknuta saznanjem da je oktobar mesec borbe protiv raka dojke, činjenicom da je na našim prostorima to slabo ili nikako medijski propraćeno i u ćaskanju sa Mahlat i Milojem, odlučila sam da sa vama podelim svoje lično iskustvo o obavljenom pregledu dojki i na taj način pokušam da doprinesem podizanju svesti kod što većeg broja žena, ne bi li i same odlučile da konačno odu na pregled. Tako se i rodila ideja za akciju #mojedojkesuOK.
’97. godine, mojoj majci je otkriven tumor na materici, zbog čega je morala da joj se uradi histeroktomija, u njenoj 44 godini; ja sam tada imala nepunih 20 godina i nikada pre se nisam susrela sa ozbiljnijom bolešću, naročito ne kada je neko blizak u pitanju. Iste godine, svega par meseci kasnije, moja baka po majci, umrla je od karcinoma, a pred kraj iste godine, na grudima sam otkrila kvržicu koja je bila tvrda i bolela me. Izlišno je opisivati stanje u kojem smo se mama i ja našle, nakon tog otkrića i kako nam je bilo. Ipak, i pored sve tuge, bola, neverice, panike i straha – bile smo razumne i zakazale pregled u jednoj privatnoj klinici, ne bi li što pre utvrdile o čemu se tačno radi i, shodno tome, reagovale dalje na pravi način.

Sećam se tog pregleda kao da je juče bio.
Zakazan u poslepodnevnim časovima, na njega sam došla pravo sa posla, dok su me mama i tetka čekale ispred ordinacije. Njih dve usahle i blede, sa blagom drhtavicom; ja doterana, u štiklama i kompletno našminkana. Reče tetka “Ti kao da si pošla nama da čuvaš strah, a ne obrnuto!” i nasmeja se. Nekako, pored činjenice da dolazim sa posla, želela sam da izgledam dobro jer sam se i osećala dobro, pa ma kakvi rezultati da su bili.

Sam pregled nije dugo trajao i, moram da istaknem, bio je potpuno bezbolan. U pitanju je bo ultrazvučni pregled dojki, sa detaljnim posmatranjem i opisivanjem unutrašnjeg stanja dojki. Doktorka mirna i fina, blagog i umirujućeg glasa. Srećom, u pitanju je bila dobroćudna promena u levoj dojci, fibrocistična displazija, uzrokovana hormonskim disbalansom. Laički rečeno, u pitanju je bujanje ćelija oko vezivnog tkiva dojki koji utiču na osetljivost dojki i ponekad bolove za vreme ciklusa. Mlečni kanali, što me je posebno zanimalo zbog želje da imam decu i dojim, su bili u savršenom redu. Ne mogu vam opisati koliko mi je laknulo, a i ostalima u porodici što je sve, posle svega, ispalo benigno. Moj slučaj je tipičan primer, kako ni mlade devojke ne trebaju zanemarivati bilo kakvu promenu na i oko svojih grudi.
Drugi put, pregled sam uradila pre mesec dana, nakon jednog nemilog događaja, koji se nije mogao sprečiti, zbog čega sam radi svoje sigurnosti i svog zdravlja, želela još jednom da prekontrolišem grudi. Opet, krajnje jednostavna, ne preduga i potpuno bezopasna procedura umirila me je da se nemam čega plašiti i da je sve ostalo nepromenjeno. Potrebe za mamografijom nije bilo, a i neće je biti – dokle god redovno posećujem lekara, radim samopreglede dojki i kontrolišem ih kod svog ginekologa i ne dođem u izvesne godine.

Zašto vam sve ovo pričam? Rano uočavanje bilo kakvih promena u strukturi i/ili izgledu dojki jedini je način za prevenciju i izlečenje od raka dojke. Što duže odugovlačite ili se nosite mišlju “Ma, neće to mene.”, rizikujete svoje zdravlje. Ultrazvučni pregled dojki dobar je jer uočava dobroćudne promene, kao u mom slučaju, ali i rane faze raka – budući da su aparati sve moderniji i opremljeniji. Sam pregled nije bolan a ultrazvučno zračenje nije štetno. Takođe, ova vrsta pregleda preporučljiva je za mlađe žene, jer je njihova građa dojki sastavljena od gustog tkiva žlezda, što je često neprikladno za pregled mamografom tj. Tačnost pregleda iznosi 65%.

Mamografija
je rentgensko slikanje dojki, koje se obavlja u prvih deset dana od početka menstrualnog ciklusa, tako što se svaka dojka slika u dva smera i dobiju se četiri snimka. Ova metoda takođe nije bolna i vrlo je brza, a ne trebate se plašiti i zračenja, jer je ono zanemarljivo malo. Snimanje mamografom se vrši uglavnom kod žena starijih od 40 godina – tačnost pregleda iznosi 85%, ali i ranije – ako u porodici pacijentkinje postoje slučajevi karcinoma dojke.

Ne plašite se i ne budite nemarne i lenje – za vaše zdravlje i zdravlje i mir vaših najbližih, reagujte i otiđite na ovaj jednostavan i spasonosan pregled. Uočen na vreme, rak dojke je izlečiv u oko 96% slučajeva!
Moje dojke su OK, a tvoje?
Pratite nas i na Facebook strani i na Twitteru #mojedojkesuOK"

Ako želite i možete, priključite se akciji, prekontrolišite svoje zdravlje, što ću i sama učiniti.

Njene dojke su OK, a vaše?

2 коментара :

suza је рекао...

Hvala, na divnom pokusaju da se nasim zenama otvore oci. Na zapadu je sve to normalna pojava, zubar-svakih sest meseci, ginekolog-jednom godisnje...Sto se toga tice, sad kad odem kod ginekologa, po zavrsetku pregleda mi odmah zakaze pregled za tacno godinu dana, i onda te iz kancelarije pozovu dva dana pre da te podsete.

Ica Majstorica је рекао...

Suza, možda bi htela da se priključiš akciji tako što bi napisala svoju priču, Ivana i Mirjana bi je svakako objavile, da svi vide kako se to radi u 'normalnom' svetu.

 
Images by Freepik