23 јул 2012

Knjiga uspomena

Bilo da je u pitanju rođendan nekome u porodici ili među prijateljima, završetak škole ili fakulteta, godišnjica veze ili početak braka..koji god da je razlog – knjiga uspomena je svakako poseban, vrlo ličan i pažljiv poklon. Postoje razni načini za pravljenje ovakve jedne knjige i potrudila sam se da pronađem što više njih.


Na početku, objasnila bih (za one koji možda ne znaju) šta je knjiga uspomena. Nije knjiga u bukvalnom smislu (mada, može biti), već se tako zove zbog svega onoga što stavljate i prikupljate na jedno mesto i povezujete, a važno je vama i osobi za koju je pravite. Knjigu uspomena možete napraviti i koristeći mini registratore, blokove i sveske sa prstenovima, fascikle sa mehanizmom, foto albume pa i prave stare knjige. Svrha ovih knjiga uspomena je da unutar njih sakupite sve neke važne trenutke i uspomene koje delite sa osobom kojoj je knjiga namenjena. To mogu biti: fotografije, rukom ispisane ili odštampane anegdote, citati koji vas podsećaju na tu osobu ili neke zajedničke situacije, isečci svega onoga što volite ili što vas na nešto zajedničko asocira...samo nebo je granica. 

Jednom kad odredite i sakupite sve što želite da knjiga uspomena sadrži, pristupa se određivanju gde će šta i sa čim da stoji i na kojoj strani. Uz prikupljene uspomene, neophodno je da imate i sve one sitnice kojima ćete knjigu ulepšati: šareni papir, kartone, dugmiće, stikere, šljokice, tračice, flomastere, bojice..sve što vam padne na pamet; kao i makaze, lepak i bušač papira.

Kate sa bloga City Hall vintage iskoristila je jednu pravu knjigu da u njoj sakupi sve neke važne joj uspomene iz perioda kada je živela u San Francisku i zaista je ispala odlično.


Rosemary sa bloga Where roses bloom je upotrebila svesku sa žičanim povezom, ukrasila je i zalepila fotografije, citate i svašta nešto – kako bi napravila knjigu uspomena suprugu za Dan očeva.


Stephanie je na forumu Best destination wedding okačila svoj projekat knjigu uspomena za sve goste koji će joj doći na venčanje, da u njoj zabeleže uspomene i lepe želje, koristeći blok sa žičanim povezom.


Na sajtu Barefoot walks sam pronašla knjigu uspomena jedne mame za svoju decu i njihov put kroz školu. Ona je koristila registrator i U folije u koje je stavljala i lepila sve neke, njima značajne, uspomene i isečke.


Ako imate ideju šta bi se još moglo iskoristiti u svrhu pravljenja knjige uspomena, ostavite u komentaru, da dodatno pomognemo jedni drugima :)

7 коментара :

Mari је рекао...

Divna ideja, ja sam jednom probala sa dragim to da izvedem, i da bude zajednička knjiga uspomena, ali nije zaživelo, na žalost :(
Sada ''skupljam'' uspomene u jednu kutijcu, možda i to pretočim sama u knjigu uspomena, hvala na divnoj ideji :))
http://kaomisgrickamdane.blogspot.com

Анониман је рекао...

Svima bih preporucila online aplikaciju GoGoBook za pravljenje knjiga fotografija i uspomena. Sve sami osmislite i kreirate, a kada narucite u roku od sedam dana vam isporuce na kucnu adresu.

Nataša је рекао...

I meni su ovakvi pokloni uvek delovali posebno.

Gordana је рекао...

Odlicna ideja za poklon :)

Aria је рекао...

Volim knjige uspomena i hvala na prijedlozima. Kad mi se pruži prilika sigurno ću na neki od načina napraviti svoju knjigu i staviti na blog.
I meni je uvijek ljepše dobiti na poklon nešto ovako osobno :)

Simce mezimce је рекао...

Divne su sve knjige ,ovo moram probati.:DD Mnogo mi se svidja tvoj blog pa ti poslanjam jednu nagradu na mom blogu .:)) Pratim te pa bih volela da i ti pratis mene.:DD

http://wonderland-craft.blogspot.com/

Unknown је рекао...

Mnogo mi se svidja ova ideja . Kada napravim knjigu uspomena postavicu sliku.

 
Images by Freepik