22 октобар 2012

#RozeTrasa akcija

Drage moje divne dame i gospodo posetioci, ponovo koristim svoj blog da vas obavestim o ovogodišnjoj akciji #RozeTrasa. O kakvoj akciji je reč i na koji način i vi možete da joj doprinesete: izvolite, čitajte, podelite sadržaj, preuzmite blog dugmence sa njihovog sajta i hvala!


Prvog oktobra počeo je mesec borbe protiv raka dojke, mesec u kojem čitav svet učestvuje u seriji akcija podizanja svesti ženama i njihovim porodicama o važnosti samopregleda, odlaska na redovne kontrole i rane detekcije ove, prečesto, smrtonosne bolesti. U želji da i mi uradimo nešto, OrganVlasti.com u subotu 27. oktobra organizuje šetnju podrške obolelima  #RozeTrasa.

#RozeTrasa je pokušaj da se na jednom mestu okupe svi ljudi dobre volje – žene, muškarci, staro i mlado; da zajedno prošetamo, da nas vide i čuju naš glas: vodite računa o sebi i svom zdravlju, rak dojke je najčešći uzrok smrti kod žena, trgni se, učini nešto! Isto tako, #RozeTrasa je i šetnja podrške svim obolelim ženama i onima koje su kroz borbu sa ovom opakom bolešću izašle kao pobednici; ali i podsetnik na sve one koje, nažalost, nisu. Ideja je da svi učesnici šetnje imaju nešto roze na sebi: bilo deo garderobe ili neki ukras, predmet, maramu, šta bilo. Šetnja startuje tačno u podne sa Trga Nikole Pašića i završava se na Trgu Republike – kratko i simbolično odavanje pošte i ukazivanje na realnost problema o kojem se kod nas jako malo govori. Takođe, ova kratka šetnja učiniće dobro i za naše sveopšte zdravlje – u eri ovog prebrzog i preokupljenog života, valja ponekad usporiti i prošetati, učiniti nešto dobro za svoj organizam.


Ni sam datum održavanja #RozeTrasa šetnje nije slučajan. 27. oktobar je veliki pravoslavni praznik, Dan svete Petke, za koju se zna da je bila zaštitnica žena, bolesnih i siromašnih. #RozeTrasa 2012 predstavlja samo početak kontinuirane akcije podizanja svesti ženama, njihovim porodicama, ustanovama, državi, svima o važnosti redovnih kontrola i ranog otkrivanja, kao i pokušaj da se o ovom problemu priča i na njemu radi tokom čitave godine, a ne samo prvog oktobra kada se, eventualno, pomenu statistike – a koje su ove godine izostale. S tim u vezi, #RozeTrasa akciju podržava i privatna ambulanta Beomed, koja je odlučila da pokloni tri pregleda ultrazvukom, o čemu ćemo vas izvestiti detaljnije tokom nedelje.

Ako ste slobodni i voljni, pridružite nam se 27. Oktobra na Trgu Nikole Pašića i pođite sa nama u jednu lepu, zdravu i korisnu šetnju – prijavljenu i odobrenu od strane MUP Stari Grad. Vidimo se tamo! Za šetnju se možete prijaviti i ovde.

Нема коментара :

 
Images by Freepik