28 април 2010

Bonžita od maline

Ovaj blog se, pored ostalog bavi i zdravim načinom života, kako god i koliko god može. Doprinos dajem, ovoga puta, u vidu recepta za jednu zdravu poslasticu, koju sam nazvala (uzevši naziv popularnog slatkiša) bonžita od maline.

Na blogu Smashed peas and carrots pronašla sam recept ove zdrave poslastice i želim da ga podelim sa vama. Malo brašna, hranljivih žitarica, žutog šećera i džema/marmelade od malina i poslastica je spremna!

Na blogu ćete naći kompletan recept, kao i ceo postupak pravljenja koji je potkrepljen fotografijama. Šta reći sem - uživajte u pravljenju i prijatno!

27 април 2010

Stona vaza


Gde god se okrenete, cveća na sve strane! Dolaskom proleća, izbor je postao nepregledan, samim tim i inspiracija za ukras na stolu. Tome u prilog, ovoga puta, predstavljam "uradi sama" stonu vazu koja će, sasvim sigurno, biti hit među vašim gostima i prijateljima, ali i ukućanima (osim, možda, muškom delu kuće, xixi).

Na blogu interesantnog naziva, Ikea hacker, naišla sam na ideju kako originalno ukrasiti i postaviti cveće na stolu. To ne mora nužno biti glavni sto, odlično će poslužiti i sto iz dvorišta/sa terase/bilo koji, a videćete, ideja je odlična! Potrebna vam je samo bušilica, prazna tegla i cveće - u ovom slučaju jedan cvet. Za ceo postupak ne treba vam više od pet minuta, a rezltat je sledeći:


Kako vam se čini?


26 април 2010

Ogrlica od perli i džempera



Obožavam prenamene raznih stvari! Osim što produžavamo vek pojedinim stvarima, ujedno štedimo, podstičemo kreativnost i ludo se zabavljamo! Ovoga puta, prerekonstruisaćemo stari džemper i ogrlicu od perli.

Na jednom od dragih mi craft-blogova, Diary of a craftaholic, našla sam (a i vi ćete) uputstvo kako iskoristiti stari džemper u modne i ukrasne svrhe. Sve što vam je potrebno jeste džemper, ogrlica od perli, satenska traka, pištolj lepak, igla i konac. Videćete, deluje jednostavnije nego što zvuči, a konačan proizvod je vrlo šik i elegantan!

Da biste se uverile u istinitost mojih tvrdnji, prilažem fotografiju:



A uputstvo potražite ovde.

Napravite džins torbu


Svi volimo džins - farmerke, bermude, suknje, jakne... A volimo što džins, osim kao komad garderobe, možemo nositi i kao...ovoga puta torbu!

Na blogu Every crafty endeavor naišla sam na odlično uputstvo kako od teksas suknje napraviti vrlo slatku i korisnu džins torbu. Prenamena teksas suknje nije teška, a usput ćete se i dosta zabaviti, naročito ukrašavanjem i davanjem nekog ličnog pečata. Detalje i fotografije potražite ovde; jednom kad završite, pošaljite mi fotografiju, rado ću ih sve objaviti!


21 април 2010

Novi izgled starih japanki

Skoro sam naletela na jedan sajt Make it - love it, koji me je oduševio raznoraznim projektima i inspiracijama. Za početak, izdvojila sam projekat preodevanja običnih gumenih japanki.

Kako možete videti u slikovnom uputstvu, vrlo lako od običnih japanki možete napraviti obuću koju ćete nositi čitavog leta, uz najrazličitije odevne kombinacije. Sve to, zahvaljujući čičak traci.

Sve što vam treba jeste malo slobodnog vremena i strpljenja, nekoliko razlličitih materijala, igla i konac i...uostalom, pogledajte i same ovde.

I, dame, kako vam se čini?


Cvetne šnale za kosu

Svako žensko voli da se igra sa kosom, menja boje, frizure, ukrašava je...ovoga puta, delim sa vama uputstvo za pravljenje jedinstvenih cvetnih šnala za kosu.


Na sajtu Purlbee.com postoji uputstvo kako da uz pomoć kuvane vune, napravite prelepe ružice, koje će poslužiti za ukrašavanje običnih metalnih klip-šnala. Kako ćete na sajtu i same videti, ova ideja je prvobitno namenjena mlađim damama, ali gde piše da i mi, malo starije, ne možemo imati cveće u kosi? Proleće je i kad ako ne sad?



Činija od gramofonske ploče

Volim kada svaka stvar ima svoju svrhu, takođe volim i kada te iste stvari imaju produžen život, usled prenamene. Ovoga puta, od stare ploče, napravićemo praktičnu činiju ili saksiju za cveće - kako ko voli.

Internet je pun uputstava kako od obične stare gramofonske ploče napraviti činiju; od mnogih, izabrala sam uputstvo sa sajta Homemademamas. Kako ćete videti i same, ovu jedinstvenu činiju napravićete vrlo jednostavno i brzo, a dobićete višestruko upotrebljiv predmet. Ova gramofonska činija, može vam poslužiti kao: činija za voć, razne slatkiše, za kljčeve i novčiće u predsoblju, kao saksija za cveće ali i kao poklon korpa i još mnogo toga! U nastavku, prilažem i kratak video prilog "Kako da..". Uživajte!







Ukrasno cveće od rajfešlusa


Ako nemate šta pametnije da radite ili možda, poput mene, niste našle ništa od novopridošle garderobe a da vam se sviđa, a vi onda iglu i konac u ruke i osvežite postojeću garderobu u ormarima!


U to ime, predstavljam odličan blog Diary of a craftaholic, na kojem sam pronašla odličan tutorijal - kako napraviti ukrasni cvet/cveće od rajfešlusa. Nakon što jednom ovladate tehnikom pravljenja (a videćete - izuzuzetno je lako), ovako dobijeno cveće možete iskoristiti za ukrašavanje, pa, bukvalno svega! Bluze, majice, haljine, kaiševi, rajfovi i gumice za kosu...samo su neki od predloga.

U svakom slučaju, nakon detaljnog uputstva sa sve fotografijama koje možete pogledati ovde, prošetajte malo i do:




18 април 2010

Brzi braončići iliti brownies :)

Nebrojano mnogo puta, poželela sam da probam te tradicionalne američke kolače, koje svaki dom ima/pravi/redovno kupuje. Priznajem, bila sam lenja u nakani da potražim recept - do sada. A kada sam ga i pronašla (verovatno samo jednu od milion varijanti), poželela sam i da ga podelim sa vama.



Na sajtu The tidy nest naišla sam na recept za ove kolače i to brzu varijantu istih. Moram priznati, sudeći po fotografijama, deluju neodoljivo ukusno, ali i vrlo lako za pravljenje! Detaljno uputstvo i neophodne namirnice potražite ovde, upustite se u pravljenje i prijatno!

Kartice za recepte


Čvrstog sam verovanja da u svakoj od nas čuči vrsna kuvarica, samo ako to hoćemo. Zato, ovoga puta, ovaj blog post posvećujem svim virtueznim kuvaricama i poklanjam kolekciju kartica za recepte, besplatne za štampanje!

Na blogu Delicious-ambiguity-nennyk.blogspot.com u vlasništvu izvesne Džen, možete pronaći kolekciju od 13, njenih ominjenih, kartica za recepte. Dovoljnoje da kliknete na sliku i snimite na vaš računar, za kasnije štampanje. Ima prilično lepih templejta.

Sajt Hooverwebdesign takođe ima priličnu kolekciju ovih kartica, u PDF formatu - na čitavih pet strana! Uživaćete u razgledanju i odabiru.

Sajt Freeprintablerecipecards sadrži popriličan broj ovih interesantnih kartica, razvrstanih u nekoliko kategorija, sve u zavisnosti po kom principu želite da arhivirate i sačuvate vaše recepte. Podjednako su zastupljeni besplatni , kao i oni koji se plaćaju, templejti.

Lično mislim da je dobra ideja imati sve, dugo vremena prikupljane recepte, ispisane/otkucane na ovakvim karticama, odštampane i uredno složene ili zalepljene na jednom mestu. Svakako je lakše za čuvanje, a vrlo lako možete od toga napraviti i lep poklon za neku dragu nam damu iz porodice ili okruženja.


14 април 2010

Sunđer lopte-bombe

U susret letu, pronašla sam odličnu zanimaciju, za mlade i stare! Osim što ćete se dobro zbaviti, ujedno ćete se i rashladiti ovim ručno napravljenim i neškodljivim vodenim bombama. :)

U pitanju je vrlo jednostavna i delotvorna ideja. Pribavite nekoliko raznobojnih sunđera koje ćete raseći u pravougaone trake. Sledeći korak je da ih poslažete jedan na drugi i tako u četiri reda i samo dobro povežete zubnim koncem ili tanjim kanapom. Nakon što to uradite, dobićete sledeću igračku:





Posle toga, ne preostaje vam ništa drugo nego da pobacate sve sunđere u vodu i započnete novu igru gađanja i rashlađivanja. Dopada vam se? Celokupno uputstvo možete videti na sajtu House of hep worths.

13 април 2010

Novi izgled rajfa za kosu

Ako imate neki omiljeni a stari rajf kojeg ne želite da se odreknete, ili gomilu nekih novijih a "običnih", ili jednostavno volite da se petljate sa raznoraznim rukotvorinama, ovo je post za vas!

Na blogu kod vrlo vešte Beke, naišla sam na zgodan projekat ukrašavanja rajfa kuvanom vunom! Postupak izrade ne može biti jednostavniji - dovoljno je da isečete nekoliko traka od raznobojne kuvane vune, urolate je u krugove različitih dimenzija (lepak će ih držati kako treba) i kada ste zadovoljni oblicima i količinom, poslažite ih na način na koji vam odgovara zalepivši ih na parče preostalog materijala i isecite višak. Takođe, deo rajfa na koji će ovaj jedinstveni ukras doći, oblepite komadom iste tkanine i spojite lepkom sa napravljenim ukrasom. I...gotovo!




Ništa lakše, zar ne?

Traka za kosu

Ovaj projekat, verujem da će se svideti svima vama koje volite da stavljate akcenat na svoju kosu ili vam je jednostavno nemirna i morate je ukrotiti.

Na blogu kod Suzan, našla sam detaljan tutorijal kako napraviti-sašiti super jednostavnu traku za kosu, uz pomoć malo materijala, lastiša, šivaće mašine i malo slobodnog vremena.

Najbolje od svega je što ova traka ima dva lica - možete se poigrati različitim printovima i šarama sa jedne i čitavim nizom jednobojnih nijansi sa druge strane, napravivši tako višenamenski traku za najrazličitije prilike! Mnogo dobro, zar ne?

Uglavnom, detaljno korak-po-korak uputstvo i sve fotografije pogledajte ovde. Srećno s pravljenjem!


12 април 2010

Novi izgled starih patika


Imate omiljeni par patika, koje prosto vape za novim izgledom? Ili, želite da ukrasite ćerki/sestričini/drugaricinom detetu/bilo čijem detetu patikice? U ovom postu, predstavljam vam slatku inspiraciju - nadam se da će i vas poneti, kao što je mene.

Na blogu Young and relentless, naišla sam na dilemu jedne mame oko 'brendiranih' dečijih patika koje, osim što imaju ime, malo čime drugim imaju da opravdaju svoju visoku cenu. Iz tog razloga, ova vešta mama, ukrasila je detetu zelene patikice perlicama, zamenila obične pertle satenskim i rezultat je sledeći:





Tako jednostavno a tako neodoljivo slatko! I, nema veze što je ovo urađeno za dete, nešto slično bih i ja sama nosila. A vi?

Ukrasni cvet

Jedna sam od onih osoba koja voli da ukrašava svoju garderobu. Bilo da je u pitanju neka stara a draga odeća, ili nova koja mi se više ne dopada, dodavanje pojedinih detalja uvek je osveži i učini drugačijom. U potrazi za nekom isnpiracijom tog tipa, obrela sam se na blogu Sewritzytitzy, na kojem sam pronašla diiivnu stvar.

U pitanju je tutorijal kako napraviti ukrasni cvet od šarenog materijala i presvučenih dugmića. Na blogu ćete naći detaljno opisano slikovno uputstvo i verujem da ćete se silno zabaviti! Dobijeni cvet/cveće možete iskoristiti na najrazličitije načine: da napravite ukras za kosu, dodate na bluzu ili suknju, možda i na džep od farmerki, ili kao broš...mogućnosti ima bezbroj!

Kako vam se dopada?


11 април 2010

Jednostavna suknja

Ako ste imalo vične igli i koncu, sledeći predlog je upravo za vas!


Na blogu Craftskeepmesane nalaze se uputstvo i detaljne fotografije kako sašiti ovu fantastičnu suknju (slika pored) za vrlo kratko vreme! Pustite mašti na volju u odabiru dezena, naoružajte se potrebnim 'alatom' kao i strpljenjem, svratite do pomenutog bloga i polako krenite u izradu.


Kao što ćete videti, pomenutu suknju može nositi i staro i mlado, podjednako slatko i dobro! Kako vam se čini?

Čokoladne ćufte

U predahu između posla, obaveza kod kuće, mojih predloga i slično, ponekad se valja i zasladiti, šta kažete? Tome u prilog, ovoga puta vam predstavljam jednostavan recept za (verujem, nisam još pravila) ukusne čokoladne ćufte.

Svratila sam do bloga Amy New nostalgia i 'pokupila' recept za ovu divnu poslasticu. U suštini, samo pomešate sve navedene sastojke, napravite od njih ćufte i , što je najbolje od svega, ne peku se!! Jedini sastojak koji ide na šporet jeste kikiriki buter - fantastično, zar ne?

Uglavnom, zahvaljujući sastojcima poput ovsene kaše i pšeničnih klica, ova poslastica ne samo što je slatko ukusna, već je i zdrava! Razlog više da je isprobamo, dame!


10 април 2010

Ram za drage uspomene

Verovatno vam se svuda po kući 'vuku' raznorazne drage fotografije i mnoge sitnice, za koje uvek kažete 'srediću to ovih dana', a one se samo premeštaju i gomilaju, gomilaju i gube... E pa, više ne!
Za sve te naše drage sitnice i ljupke uspomene, pronašla sam projekat koji - em će ih objediniti, - em će lepo izgledati, - em će vam ukrasiti zid(ove) u sobi.


Na blogu I heart nap time, nalazi se projekat, kako je to Jamielyn krstila 'Memory board', sa detaljima i fotografijama. U pitanju je ništa više do veliki ram za fotografije, šperploča, damask ili sličan materijal za oblogu, satenske i druge trake, dugmići i ostala pozamanterija i sve vaše uspomene! Konačan proizvod ispašće vrlo originalan i jedinstven, a ne sumnjam da će vas svi pitati za ideju.




Ako želite, možete im reći odakle vam :))

Korpa sa cvećem

Želeći da što više iskoristim prolećnu inspiraciju koja me 'drži' već neko vreme, potražila sam na internetu neke projekte koji bi se mogli u tu svrhu uklopiti. Naišla sam na jedan jako sladak, ne tako težak i prelep projekat, kojim možete oplemeniti svoj prostor, ali i iskoristiti da ga nekome poklonite.

Na blogu Dainty Couture, nalaze se fotografije sa uputstvom kako napraviti korpu sa cvećem. Ovu vrstu poklona, stranci uglavnom poklanjaju za baby shower-e, devojačke večeri i tome slično. Mi ovde, možemo ih iskoristiti kao ukrasni detalj na stolu, komodi, u spavaćoj sobi, u dvorištu, ali i kao vrlo ljubak poklon, zašto da ne?

Dovoljno je da pribavite plastične pravougaone saksije (a mogu i drugi oblici), sunđer za biljke, razne mašnice, trakice i ostalo po izboru iz pozamanterije, raznobojno cveće i ostalo je na vašoj mašti.

Meni se jako dopada, a vama?

09 април 2010

My Publisher

Sigurno i vi, poput mene, imate gomile i gomile foldera sa nesređenim fotografijama na svom kompjuteru, čekajući neke 'bolje dane' za klasifikaciju i sređivanje. Ili, bilo šta drugo. Uglavnom, tražeći načine (i terajući se da uradim nešto po tom pitanju) kako bih između ostalo mogla urediti, poigrati se, odštampati (jednom), naišla sam na jedan fantastičan sajt!


My Publisher je sajt gde, između ostalog, možete 'skinuti' besplatan program za pravljenje foto-bukova, sa gomilom najrazličitijih layouta za sve vaše namene! Jednom kad instalirate program, teško da ćete se moći odvojiti od njega, pa ćete tako praviti bebi bukove, uspomene sa letovanja, zimovanja, rođendana, venčanja...i tako u beskraj!


I, kad završite sa slaganjem, igranjem, dizajniranjem i šta sve već ne, snimite fajl na CD i pravac foto radnja na hard-copy vaše kompjutero-ruko-tvorine! Za vas same, ali i kao super poklon - odlična stvar, zar ne?


Proleće je stiglo u naš grad...

Ovoga puta, želim da vas inspirišem na nešto drugačiji način. Hrleći u susret proleću i u znak pozdrava, zašto ne bismo uradile sledeće...


Prizvale žutu u naš svet....cvećem...

...možda garderobom...


...ili baš ovakvim seksipilnim cipelama...



...sa ovakvom jednom tašnom...



...ili uneli Sunce u vaš topli dom...

Proleće je. Vreme da se probudi, procveta, zaljubi i sve tako redom. Nađite inspiraciju u sebi, ovim fotografijama, samom proleću...i...uživajte!



06 април 2010

Moja uskršnja jaja

Kao što sam i obećala, predstavljam vam jaja koja sam bojila i ukrašavala za protekli Uskrs.

Koristila sam neke od predloga o kojima sam pisala i, moram priznati, najveći utisak na mene - a i sve ostale, ostavila su ova mermerna ili 'univerzu' jaja. Bila sam oduševljena kako su mi ispala, a i gosti su se prosto otimali o njih :)

Uglavnom, ovo je tek delić ukupne količine koja je brzo bila razbijena, zahvaljujući - naravno dečici koja su ponajviše uživala :)

Nadam se da vam se sviđaju! A kakva su vaša bila i da li su vam koristili moji predlozi?



03 април 2010

Polica za knjige

Još od malena, uz oca, zainteresovala sam se za drvo i izradu predmeta od istog. Oduvek me je fascinirala činjenica da je drvo plemeniti materijal, od kojeg se mogu napraviti najrazličitiji predmeti, nameštaj, razne dekoracije, nakit i slično. Malo kasnije, kada sam porasla, pravila sam ramove za fotografije, činije, držače za olovke, ručke za fioke i slično...ništa veliko. Nekako, nisam se usuđivala da se upustim u izradu, recimo, delova nameštaja. Do sada.

Na blogu Knock Off Wood, između ostalog, naišla sam vrlo jednostavan projekat - police za knjige. Toliko jednostavno izgleda, da ne može da omane. Prateći ovaj link, osim fotografija i plana, naći ćete i detaljno uputstvo kako i šta treba da radite.

Pa da probamo. Kako vam se čini, da li ćete se oprobati i, ako hoćete, šaljite mi fotke :)



02 април 2010

Ukrajinska uskršnja jaja

Verujem da nema osobe koja se, kad vidi, ne oduševi i ne "zabalavi" nad ovom jedinstvenom umetnošću ukrašavanja jaja. Ukrajinska uskršnja jaja su originalna, prelepa i užasno teška za napraviti, ako ne baratate tom veštinom. E pa, više ne!

Na sajtu Designspongeonline sam naišla na, ne tako komplikovano i detaljno uputstvo kako da u svom domu ukrasite jaja baš na ovaj način! Jeste da će vam biti potrebno nešto više vremena, koncentracije i truda, ali konačan rezultat je nemerljiv.

Link do detaljnog uputstva sa fotografijama i listom neophodnih stvari preuzmite ovde i spremne ste za šaranje. Srećno!


01 април 2010

Uskršnje slatke dekoracije

Još dan nas deli od farbanja jaja (neko to radi i danas) i ne mogu a da sa vama ne podelim još neke predloge. Ovoga puta, predstaviću vam jedan jednostavan i brz projekat za dekoraciju uskršnjeg stola, kao i jedan sladak uskršnji recept,, koji me je ostavio bez daha!


Na blogu Growing your grass greener, naišla sam na predivan ukras za uskršnju trpezu. Blogerka je uzela veću staklenu cilindričnu posudu, koju je ukrasila veštačkom travom, u nju potom spustila manju staklenu ovalnu vazu, a prostor između ukrasila je šarenim jajima. Fantastično!


A na blogu All things heart and home, nabasala sam na jedan sladak uskršnji recept za kolačiće u vidu malih gnezda sa jajima! Šta je sve od namirnica potrebno i kako to, kad se završi izgleda, pogledajte ovde.




Sav nakit na jednom mestu


Ne znam kako vi, ali meni se nakit najčešće nalazi svuda po kući ili, ako je na jednom mestu, u stravičnom je haosu! Pogubljene ili rasparene minđuše, uetljanje ogrlice, rasute narukvice i prstenje...neredu, čini mi se, nema kraja. E pa, ako ste i vi poput mene, sledeći projekat može biti pravo rešenje!

Malo sam istraživala i naišla na jedan simpatičan blog, na kojem sam pronašla detaljno uputstvo za jednostavan, efektan i ukrasno privlačan organizator nakita. O čemu se radi? Pa, u pitanju je jednostavan projekat u kojem ćete koristiti parče šperploče - veličina zaisi od količine nakita kojim raspolažete; šatorsko platno ili neki sličan čvršći materijal; prigodne trake i dugmad/ručke za fioke. Finalan proizvod je više nego odličan, a detalje pogledajte ovde.

Isti blog dao je još jednu sličnu ideju - devojka je za istu namenu iskoristila jednostavan ram za slike! Kako to sve izgleda, pogledajte ovde.

Ovi projekti mi se dopadaju jer, pored očigledne upotrebne vrednosti, mogu imati i dozu umetničke, u zavisnosti od naše mašte i umeća. Veliko hvala Thriftyandchicdecor-u na predlozima i inspiraciji!


Templejti za proslave

Svi volimo zabave, naročito kada imamo posebnog razloga za iste. Jedna od neizostavnih stvari, potrebna za zabave jesu i pozivnice. Ovoga puta, delim sa vama nekoliko linkova, gde možete naći onu posebnu, baš za vas.

Sajt DIY nam, ovoga puta, predstavlja nekoliko plavo žutih templejta, savršenih za bebeće proslave i rođendane, a ima i nekoliko templejta za venčanja - od pozivnica, thank you kartica, pa sve do numerisanih brojeva stolova.

Na sajtu Hooverwebdesign, naći ćete veoma veliki izbor pozivnica za bukvalno sve prilike, koje možete besplatno odštampati i iskoristiti kako vam drago. Uskrs, Božić, rođendani, veridbe, kokteli, venčanja, krštenja i sve druge vrste zabava.

Creativity Portal takođe nam nudi pregršt besplatnih templejta za čestitke, pozivnice, razne obeleživače, bukmarke i drugo. Ovde ćete naći i njihove predloge, kao i linkove do drugih besplatnih primera i templejta.

Većina templejta je u PDF formatu. Razgledajte i uživajte u izboru, nadam se da će vam koristiti.

 
Images by Freepik