Nisu uvek postojale farbe za jaja i raznorazne bojice i boje; žene su se dovijale kako su znale i umele i evo šta sam sve uspela da saznam i, na ovaj način, otrgnem od zaborava.
- Žuta jaja: kora narandže ili limuna, celer, zeleni čaj, čaj od kamilice
- Narandžasta jaja: kuvana šargarepa, paprika, čili prah
- Crvena jaja: brusnice, jagode, smrznute maline
- Braon jaja: lukovina, kafa, crni čaj
- Zelena jaja: spanać
- Plava jaja: borovnica ili koncentrat borovnice, crveni kupus
- Ljubičasta jaja: sok od grožđa, crveno vino, lukovina od crvenog luka
E sad, postoje dve varijante kod kuvanja jaja. U jednoj, jaja barite zajedno sa izabranim sastojcima za bojenje, solju i sirćetom. Po drugoj varijanti, jaja prvo obarite u slanoj i sirćetnoj vodi, sačekate da se ohlade na sobnoj temperaturi i tek onda krenete sa bojenjem i to tako što barena jaja polažete u posudu sa željenim sastojkom i ostavite da stoji nekih pola sata. Ako je u pitanju tečni sastojak – lako je; čvrste sastojke iseckajte i obarite nekih dvadesetak minuta, ohladite i onda položite jaja; smrznute sastojke prelijte sa malo vode, stavite na šporet dok ne proključa, sklonite, dodajte sirće i tek onda jaja. Svemu je zajedničko da jaja trebaju stajati nekih pola sata u tim prirodnim bojama i svakoj boji dodati sirće.
Fotke preuzete sa X/Y sajtova
Нема коментара :
Постави коментар