22 јун 2011

Scrapbooking – šta je to?

Ako ste internet freak poput mene i stalno nešto na njemu tražite i otkrivate, sigurna sam da ste se susreli sa terminom scrapbooking. Na zapadu, a naročito u Americi i Kanadi, ovaj hobi je itekako unosan posao i od njega hiljade domaćica i ostalih žena sasvim pristojno žive. Kod nas se o ovome još uvek nedovoljno zna, ali se može razviti u jako lepu priču i poslovnu priliku. Zato sam odlučila da, na svoj način, objasnim šta je scrapbooking i malo ga približim široj publici.

Scrapbooking se najjednostavnije može prevesti kao kreativna umetnost (jer to zaista jeste) u izrađivanju, najčešće, foto-albuma. Scrap na engleskom znači ostatak papira a book knjiga tako da je u pitanju tehnika pravljenja originalnih knjiga/foto-albuma uspomena ukrašavanjem raznobojnim papirom, trakama, satenom, čipkom, citatima....svime čime raspolažete i u zavisnosti od tematike.

U početku, scrapbooking je zahtevao neku lepu svesku sa tvrdim koricama ili foto-album, veštiji su sami pravili blokčiće i slično. Danas je sve mnogo lakše, pojavom digitalnih scrapbook kitova, Photoshop-a i ostalih programa za obradu fotografije.

Scrapbooking je odličan hobi za ispoljavanje svoje kreativnosti; divan način za pravljenje originalnih poklona dragim nam bićima; savršena stvar za jedinstveno čuvanje svih nam dragih uspomena i slično. Ono što je fenomenalno kod ovog hobija je što imate ogromnu mogućnost kombinovanja različitih tehnika, materijala, pribora...samo pustite mašti na volju i uživajte u stvaranju jedinstvenih remek-dela!

Zbog svega toga ali i činjenice da sam poprilični zavisnik o scrapbooking-u, rešila sam da o ovom hobiju češće pišem i podarim vam obilje primera – kako manuelnog, tako i digitalnog scrapbooking-a.

Nadam se da ćete mi, u vremenu koje sledi, slati fotke nekih vaših radova i primera, kao što ću i ja postavljati fotke svojih. Neka nam je sa srećom!

5 коментара :

Јасна је рекао...

Cao,Ico! Najpre, svaka cast za blog, a posebno za ovaj post! Mada je Scrapbooking na zapadu, kako i sama kazes - unosan posao, taj film se u Srbiji ocigledno nece uskoro prikazivati... Vec dve godine cekam da se u Beogradu pojavi nesto od materijala za ovu vrstu hobij. 'Modelina' u Hilandarskoj zaista ima ponesto, ali obzirom da su jedini u Srbiji koji uvoze ovakve stvari, cene su bezobrazno velike! Primera radi, jedan sareni dvostrani papir, formata priblizno A4 kosta u proseku 150 din! Internet prodaja ovakvih stvari kod nas nije moguca... :( Do nekih boljih vremena, ostaje nam da nedostatak alata i materijala nadoknadjujemo mastom, kao i do sada. Sutra cu na svoj blog postaviti svoje rucno radjene albume, pa 'svrati' na J&W Hobby Home Art. Pozdrav od Jasne!

Mzlaki је рекао...

Zato je tu digitalni scrapbooking, koji je takođe zabavan. A i scrapbooking sam po sebi bi trebalo da bude od scrap materijala- znači koještarija i ostataka... :)

Анониман је рекао...

Mozda ovde nadjete nesto :)

http://www.uni-promet.rs/index.php

Анониман је рекао...

Gde ima da se kupi ta sveska skojom pocinjes da radis ?

Анониман је рекао...

ja sam uradila svoj prvi scrapbook album pa ako ste zainteresovani pogledajte na mom blogu. :) Nadam se da ce vam se svideti! Pozdrav
http://milicaradulovic55.blogspot.com/

 
Images by Freepik